Híbrid

Actas relativas a la muerte de Raymond Roussel
Leonardo Sciascia (Gallo Nero,2010)

El títol ja ens situa davant d’un llibre que no permet ser classificat en un gènere concret, de fet la contraportada ens parla de relat-investigació. I he de dir que els caràcters híbrids sempre són celebrats a Sota el pont.

Sciascia amb un to naturalista ens planteja aquesta investigació al voltant de la mort de Raymond Roussel a Palerm el 1933. No pren però aquesta història una forma convencional sinó que es barregen els elements propis de l’assaig amb un caràcter narratiu. L’autor analitzarà els testimonis escrits sobre la mort de l’escriptor francès. Ens farà avançar a través de la lectura dels textos, buscant les contradiccions dels mateixos, descobrint la forma incompetent com actuava la policia i la justícia a l’època feixista, fins i tot trobarà algun dels empleats de l’hotel on mor Roussel. Amb un to marcat per la ironia, Sciascia elabora de forma minuciosa un relat que sorprèn a la vegada que no permet treure una única conclusió sobre la mort de l’escriptor, al contrari del que pretenia fer l’informe policial.

Un altre dels factors interessants del llibre és que trobem aquesta confluència de dos autors que literàriament situaríem en dos camps molt diferents. Per un costat l’autor, Sciascia, els interessos del qual no només els trobem a la literatura sinó també a la vida social i a la política, i el mort, Raymond Roussel, venerat pels surrealistes i ignorat per l’entorn literari de la seva època. Les circumstàncies que envoltaven la vida i mort de Roussel xoquen amb la Itàlia de l’època i d’aquest xoc Sciascia n’extreu els elements més interessants que ens presenta aquest text.

Finalment dir que aquest llibre ha estat publicat per Gallo Nero, una editorial que sembla que ens seguirà aportant grates lectures veient el que anem trobant a les lleixes de les llibreries.

Als nostres bonus track tobareu el vehicle que utilitzava Raymond Roussel en els seus viatges, però no en aquest últim viatge a Palerm.

2 comentaris:

  1. Hola Cèlia, soy Donatella, editora de Gallo Nero... muchas gracias por esta espléndida reseña, nos ha hecho mucha ilusión!

    ResponElimina
  2. Ilusión la que nos hace que editéis estás maravillas

    ResponElimina