Quan els noms de fada no fan por...

El conte de Michael Ende El secret de la Lena tracta sobre una nena que, en vistes que els seus pares li duen la contrĂ ria, decideix posar-hi remei visitant una fada. Aquesta li ofereix un encanteri que dividirĂ  a la meitat el tamany dels seus pares cada vegada que no li vulguin fer cas. L'Ăºltima xifra que se'ns dĂ³na sĂ³n 10'5cm la mare i 11'5 el pare.
Text amb algun subtil toc d'humor, aixĂ­ com la dosis justa de dramatisme. Tot i el to sinistre que envolta el llibre grĂ cies en gran part a les inquietants il·lustracions de Jindra Capek, penso que no acaba d'estar al nivell d'altres contes d'Ende com els seus clĂ ssics Momo o La histĂ²ria interminable. Per exemple, el nom de la fada. Fada Francesca Fetillera... Ă©s qĂ¼estiĂ³ de punts de vista, perĂ² a mi em sembla poc aconseguit. No lliga amb el deix misteriĂ³s i fantĂ stic de com arribar fins a ella. TĂ© nom de veĂ¯na del costat, massa amable. Una mica mĂ©s de terror no li aniria malament.
Segurament la traducciĂ³ hi deu jugar el seu paper. Si n'aconsegueixo una versiĂ³ que em faci canviar d'opiniĂ³ us en penjo la recomanaciĂ³.

No seria forassenyat atribuir part de l'èxit d'El secret de la Lena a la moralina final. En resum ens ve a dir que s'ha de fer cas del que ens diuen els pares, perĂ² sense exagerar; o que s'ha de fer cas del que ens diuen els fills, perĂ² sense exagerar. Buscar l'equilibri, escoltar-se i aquest tipus de coses. Adequat, doncs, per treballar valors a casa o a l'escola.

Michael Ende + Jindra Capek (il·lustrador) El secret de Lena (CruĂ¯lla, 2008). La primera ediciĂ³ en catalĂ  va ser el 1992.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada