Taurons i pirates


La economía canalla Loretta Napoleoni (Pocket, 2008)

És probable que molts pensem que la crisi que patim actualment està sobretot relacionada amb les subprime o amb els excessos dels crèdits bancaris.
Però la realitat és que l'origen del capitalisme canalla està als feliços 90, en els que tot estava a l'abast de tothom. Així per exemple, les oligarquies russes abans de començar a ser frenades per Putin van fer grans fortunes amb l'esclavatge sexual de milers de dones russes, amb els beneficis dels quals van comprar gran part de les fonts energètiques russes i immobles a zones turístiques.
Molts empresaris xinesos i les triades també han fet l'agost amb l'exportació d'esclaus a occident, i, per concloure, si ens pensem que en aquest país hi ha sants, no us enganyeu, els pirates somalis no són més que una resposta als tonyinaires i a empreses espanyoles, entre altres, que cotitzen en borsa i han exhaurit les riqueses pesqueres i destrossat la forma de vida dels pescadors d'aquestes aigües.
Aquests no són més que tres exemples entre molts altres que utilitza Loretta Napoleoni per parlar-nos de perquè el món en que vivim és així.
Un llibre molt entretingut, per devorar-lo en un parell de dies, que guanya en intensitat pàgina darrera pàgina i que ens ajuda a obrir els ulls per adonar-nos que els canalles de la globalització fa anys que tenen el planeta en escac i que han estat durant més de 30 anys generant una sèrie d'anti-valors compartits per molts polítics, amants de la política, periodistes i especuladors de borsa.

No oblideu els nostres bonus track!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada