El color dels meus somnis. Converses amb Georges Raillard.
Joan Miró i Georges Raillard (Lleonard Muntaner, 2009)
Joan Miró i Georges Raillard (Lleonard Muntaner, 2009)
A finals de 1975 Georges Raillard entrevista diverses vegades a Joan Miró. Era aquest el moment final de la dictadura i de fet les entrevistes es produeixen durant l’agonia final de Franco i l’última té lloc a Barcelona al desembre un cop el dictador ha mort. Aquest rerefons serà present en el que Miró ens explica ja que el seu compromís polític era clar.
La fama de Miró era la d’un artista silenciós a qui li agradava poc parlar, però veurem com Raillard s’aproxima a l’entrevistat de manera que aconsegueix mostrar-nos com és el Miró creador, com es mou en els seus tallers a Palma de Mallorca i quin són els factors que influeixen en les seves creacions.
Al final de l’última entrevista Miró li diu a Raillard que li ha arrancat la pell, que amb ell havia pogut parlar com amb Dupin, el fet és que parla amb un amic. Raillard és un bon coneixedor de la realitat política i artística a Catalunya. Fou director de l’Institut Français entre 1964 i 1969, aquesta institució va tenir un paper significatiu per l’ambient artístic barceloní ja que hi trobem vinculats els artistes de Dau al Set.
Ceci est la couleur de mes rêves, 1925 |
Les entrevistes s’organitzen en 14 blocs, s’hi parlarà de l’obra de Miró, però també d’aspectes de la seva vida , de la seva forma de treballar... també veiem com Miró és bel·ligerant amb la imatge d'innocència que alguns volien construir d’ell, que obviava el seu costat més combatiu. L’artista explica que darrera la porta del taller és un salvatge. Miró és un home revoltat, tan en el terreny artístic com en el terreny polític, sense ambigüitats.
L’entrevista té el caràcter d’una conversa més que d’un qüestionari, i això permet que hi trobem fragments on Miró parla de forma natural de la manera com es va anar construint com artista:
Mais, avant, ça été dur. Je vous ai dit que je crevais de faim quand j’ai peint Le Carnaval d’Arlequin. Ç’a été l’année la plus mauvaise. Et j’étais incapable de faire autre chose, un métier manuel ou artisanal dans un autre domaine. Mais j’ai toujours comparé cette souffrance à l’athlète que se crée de muscles ; il faut ramer à contre-courant pour se créer des muscles. Si l’eau vous entraîne, il n’y a pas d’effort. C’était une souffrance, solitaire, très solitaire. Jamais je n’en parlais à personne, je gardais ça pour moi, je bouclais ma bouche.
Ceci est la couleur de mes rêves, entretiens avec Georges Raillard, Joan Miró, Éditions du Seuil, 2004 ( Aquesta és l’edició que he llegit, hi ha edició també en castellà de Gedisa, 1998)
Una bona lectura que ens permet conèixer millor a Miró mentre esperem l'exposició de l’octubre a la Fundació Joan Miró de Barcelona.
No us oblideu dels nostres bonus track!!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada