Cachorrillos

Pistoles cachorrillos de 1850 aprox.
Eus ací la fotografia que ens ha fet arribar el Museo del Romanticismo dels dos cachorrillos o pistoles exposades al Gabinet de Larra responent a la pregunta que vam formular a l'entrada sobre el nostre viatge a Madrid. Es creu que una d'elles és la que va ser utilitzada en el suïcidi del jove periodista.*
La història dels revòlvers, en general, és molt interessant. Ho diem malgrat això de les armes no és una cosa amb la que combreguem. 
Com a objectes són esplèndids i l'evolució i diferents mecàniques de càrrega, recàrrega o percussió val a dir que resulta apassionant. 
Els cachorrillos no tenien guardamà (arc del gallet) per fer-los més àgils i ràpids d'usar. Ara bé, el que succeïa era que, en no estar protegit el gallet, ocasionava molts accidents. És a dir, si duies la pistola a la butxaca no era estrany que de sobte: BANG!, es disparés sola en fregar contra algun altre objecte, deixant-te un bonic record de l'episodi al peu. Arrel d'aquesta problemàtica es va anar refinant el mecanisme fins a crear un gallet ocult que evitava tirs indesitjats. Podeu fer una visita (molt recomanable si us motiva el tema) al web de la Col·lecció Rosatto on hi ha unes explicacions força extenses i precises de cadascun dels seus exemplars.
Els cachorrillos es consideraven armes de viatge i d'autodefensa perquè eren fàcils de dur al damunt o d'amagar. Cal tenir en compte que és l'època dels bandolers, els assalts a les diligències, ... i també dels duels. Com diu el bloc JM Fire Arms Collection, era habitual que vinguessin en un estoig de dues pistoles pensat justament per aquest tipus d'enfrontaments. Explica que les armes de petites dimensions estaven fora de la legalitat a Espanya i que per això era rar que duguessin gravat el nom del seu fabricant. Com que les feien artesanalment, estan treballades de manera exquisida i se'n poden trobar de precioses. Les filigranes fetes a l'empunyadura o al mànec són meravelloses. No cal oblidar, tampoc, les caixes i estoig on es guardaven les armes! Podien ser de gran bellesa.

* Als 27 anys, pre Club dels 27...

1 comentari:

  1. Si eren "cachorrillos" no es estrany que no ens hi fixéssim... haurem d'anar a l'oculista!

    ResponElimina